Verificari informatii firme – link-uri

Scris pe 21/01/2013 de admin

Gasiti mai jos cateva link-uri utile pe care le puteti folosi pentru a obtine/verifica informatii despre partenerii de afaceri.

1. Verificarea inregistrarii la ANAF. Informarii: denumire, adresa (partial), numar de inregistrare in Registrul Comertului, numar de telefon, stare firma (inregistrata, transfer, suspendata, radiata, etc), vector fiscal (partial), informatii din bilanturile depuse la ANAF si inregistrate de ei.
cautare dupa CUI
cautare dupa denumire si judet

2. Verificarea inregistrarii in scop de TVA al unei firme. Informatii: starea actuala (inregistrat sau nu), perioade anterioare in care firma a fost inregistrata in scopuri de TVA. Foarte util pentru verificari in cazul in care avem facturi mai vechi emise cand firma avea alta stare dpdv TVA.
cautare dupa CUI

3. Verificarea inregistrarii unei firme pentru aplicarea TVA la incasare. Informatii: perioadele in care firma a fost inregistrata pentru TVA la incasare.
cautare dupa CUI

4. Verificarea inregistrarii unei firme pentru plata defalcata a TVA (Split TVA). Informatii: starea curenta privind plata defalcata a TVA.
cautare dupa CUI

5. Verificarea inactivarii/reactivarii unei firme. Informatii: data de la care a fost inactivata/reactivata firma de catre ANAF, numarul deciziei prin care a fost inactivata/reactivata, daca a fost anulata/refacuta inregistrarea in scopuri de TVA.
cautare dupa CUI sau nume si judet

6. Verificarea inregistrarii in VIES (VAT Information Exchange System) a unei firme din Romania sau alt stat al UE. Este important pentru ca firmele din UE pot emite facturi fara TVA (TVA-ul se inregistreaza la beneficiar) si una din conditiile emiterii unor astfel de facturi este ca ambele firme sa aiba un cod de TVA valabil in VIES.
cautare dupa tara si cod

7. Verificarea informatiilor de la Registrul Comertului a unei firme. Informatii: Nume, CUI, adresa (partial), stare (functiune, suspendata, radiata, dizolvata, lichidare, faliment, etc), semnale de alarma (sediul expirat, mandat administratori expirat, mandat cenzori expirat, capitalul social sub limita, perioada de suspendare activitate expirata, certificat de înmatriculare nepreschimbat în termenul legal, capital neechilibrat ca urmare a denominării cf. Legii nr. 101/2005, durata societatii expirata), data ultimei inregistrari la RC, judet. Este necesara crearea unui utilizator pentru a accesa aplicatia. Exista servicii cu plata care ofera informatii detaliate, insa gratis se pot cauta firme si vizualiza informatiile enumerate mai sus. Este foarte utila intrucat ofera posibilitatea cautarii dupa o parte din numele firmei.
cautare dupa CUI, nr. Jxx, nume, partial dupa nume

TVA 5% la achizitia de locuinte

Scris pe 25/01/2012 de admin

Incepand 15 Decembrie 2008, prin OUG 200/2008, a fost introdusa cota speciala de TVA de 5% care se poate aplica livrarilor de locuinte noi.
Exista cateva criterii necesare pentru ca o livrare de locuinte sa poata fi taxata cu TVA 5%:

  • suprafata utila a apartamentului sa nu depaseasca 120 mp
  • pretul maxim de vanzare al apartamentului sa nu depaseasca 380.000 RON fara TVA
  • cumparatorul necasatorit, sau ambii soti in cazul familiilor, sa nu fi cumparat o alta locuinta beneficiind de taxa redusa de 5% (o declaratie notariala este necesara in acest sens)

Iata mai jos prevederile legale privitoare la taxa redusa de 5%:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 200/2008 din 04 decembrie 2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 04 decembrie 2008

7. La articolul 140, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:
„(2^1) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”


Norme metodologice:
23. (9) Pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.

Adeverinta stagiu cotizare pensii

Scris pe 19/01/2012 de admin

Una din metodele pentru a verifica daca angajatorul curent sau fostii angajatori si-au respectat obligatiile de declarare ce ii/le revin ca parte a contractului individual de munca, este de a solicita o adeverinta privind stagiul de cotizare de la Casa de Pensii.

Procedura de solicitare a unei astfel de adeverinte, valabila pentru Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, este urmatoarea:

1. Va prezentati la Casa de Pensii (Calea Vitan nr.6, Sector 3, Bucuresti), in timpul orelor de program cu publicul al departamentului Stagii de Cotizare, adica Luni- Joi: 9:00 – 14:30, Vineri: 9:00 – 11:30

2. Mergeti la Etaj 1, Camera 1, cu buletinul si solicitati o adeverinta privind stagiul de cotizare. Functionarul va verifica in baza de date daca va poate elibera o astfel de adeverinta (e posibil ca din diverse cauze datele sa nu fie in baza de date). In cazul in care vi se poate elibera adeverinta veti fi indrumat cu o dispozitie de plata sa achitati taxa de 15 la casierie si sa va intoarceti cu documentele necesare pentru eliberarea adeverintei.

3. Platiti taxa de 15 lei la casieria aflata la acelasi etaj si va intoarceti la camera 1 cu urmatoarele:
- cerere de eliberare a adeverintei privind stagiul de cotizare (gasiti model de cerere aici)
- copie dupa cartea de identitate
- chitanta eliberata la plata celor 15 lei

4. Vi se elibereaza adeverinta la camera 1

Adeverinta cuprinde datele inregistrate in baza de date a Casei de Pensii pentru fiecare luna in care ati fost angajat in baza unui contract individial de munca, si anume: luna si anul, codul de identificare fiscala al firmei angajatoare, venitul realizat, baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, cuantumul prestatiilor din asigurarile sociale (concedii medicale de exemplu), numarul de zile lucrate in luna respectiva si conditiile de lucru (normale, deosebite/grupa 2, speciale/grupa 1), norma (nr. de ore zilnice), tipul contractului de asigurare. Puteti vedea aici cum arata o astfel de adeverinta.

Ce ar trebui sa verificati in adeverinta:
- ca aveti cate un rand pentru fiecare luna lucrata
- ca sumele care apar in coloana “venit realizat” corespund cu sumele din statul de plata pentru acea luna (Atentie, pentru perioade mai vechi e posibil ca anumite sporuri si prime, sa nu apara in baza de calcul al contributiilor, asa fiind legea atunci)
- ca in cazul in care ati lucrat in conditii deosebite sau speciale, acestea sa fie marcate ca atare in adeverinta. Pentru aceste perioade se acorda reduceri ale varstei standard de pensionare.

Nota: Desi la data curenta, avand in vedere ca procesul de scanare/prelucrare a cartilor de munca s-a incheiat oficial si toate datele privind stagiile de cotizare de dinainte de 01 Aprilie 2001 ar trebui sa fie in baza de date a casei de pensii, se pare ca inca nu sunt. In orice caz, in adeverinta mea nu apar inca aceste date. Prin urmare, daca nu apar nici in a dumneavoastra, nu va ingrijorati … e de la ei. :D

Calendar 2012

Scris pe 30/12/2011 de admin

Legenda:

1 - zi nelucratoare (sambata, duminica sau sarbatoare legala)

15 - ultima zi pentru depunere INTRASTAT

25 - ultima zi pentru depunere declaratii lunare ANAF

Sarbatori legale 2012

Scris pe 30/12/2011 de admin

In 2012 urmatoarele zile vor fi libere, conform legii:

Sarbatoare legala Zile in 2010 Zi din saptamana
1 si 2 ianuarie 01.01.2012 duminica
  02.01.2012 luni
prima si a doua zi de Pasti 15.04.2012 duminica
  16.04.2012 luni
1 mai 01.05.2012 marti
prima si a doua zi de Rusalii 03.06.2012 duminica
  04.06.2012 luni
Adormirea Maicii Domnului 15.08.2012 miercuri
1 decembrie 01.12.2012 sambata
prima si a doua zi de Craciun 25.12.2012 marti
  26.12.2012 miercuri
2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale ale altei religii decat Crestin Ortodoxa ? ?
  ? ?

Zilele pentru sarbatorile religioase de mai sus sunt cele stabilite pentru cultul crestin-ortodox. Anul acesta sarbatorile de Pasti si Rusalii, nu mai coincid pentru ortodoxi si catolici.

Pentru cei care au program normal (luni-vineri) si sunt crestin-ortodocsi avem un total de 7 zile lucratoare care sunt libere conform legii. Iarasi lenevim, deci. :P Noroc cu anul bisect ca ne mai salveaza cresterea economica din 2012.

Au existat anul acesta discutii despre declararea ca zi nelucratoare pentru 24 Ianuarie (unirea principatelor) si 30 Noiembrie (ziua Sfantului Andrei) insa pana la data scrierii acestui articol (30.12.2011) ele nu s-au concretizat intr-un text de lege publicat in Monitorul Oficial. UPDATE 24.07.2012: 30 Noiembrie s-a concretizat. :)

Iata mai jos situatia zilelor lucratoare pentru fiecare luna:

Luna Zile S, D Sarbatoari legale Zile lucratoare
Ianuarie 2012 31 9 1 21
Februarie 2012 29 8 0 21
Martie 2012 31 9 0 22
Aprilie 30 9 1 20
Mai 2012 31 8 1 22
Iunie 2012 30 9 1 20
Iulie 2012 31 9 0 22
August 2012 31 8 1 22
Septembrie 2012 30 10 0 20
Octombrie 2012 31 8 0 23
Noiembrie 2012 30 8 0 22
Decembrie 2012 31 10 2 19
Total 2012 366 105 7 254

UPDATE 24.07.2012: Prin Legea nr. 147/2012, publicata in Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012, ziua Sfantului Andrei, 30 Noiembrie a fost adaugata la lista de zile libere.

Printare/salvare in format PDF

Scris pe 15/12/2011 de admin

PDF a devenit in ultima vreme formatul cel mai utilizat pentru transmiterea diverselor documente pe internet.

Printre avantajele formatului as enumera:
- arata (cel putin teoretic) la fel pe toate computerele unde e vizualizat
- exista nenumarate aplicatii de vizualizare gratis
- nu poate fi editat foarte usor (sau deloc daca este criptat)
- ii poate fi atasata o semnatura digitala care sa confirme ca este originalul emis de cineva
- etc.

Multe aplicatii, atat desktop cat si online, ofera posibilitatea de salvare in format PDF, insa pentru acelea care nu ofera aceasta posibilitate exista o solutie foarte simpla, si anume instalarea unei “imprimante PDF”. Aceasta consta intr-un program care odata instalat adauga in lista de imprimante o imprimanta care, atunci cand e selectata, ne ofera posibilitatea sa salvam in format PDF orice putem printa la o imprimanta normala si care va arata in PDF exact cum ar arata pe hartie.

Genul acesta de aplicatie se bazeaza pe faptul ca majoritatea imprimantelor moderne folosesc ca si format primit de la computere, formatul PS – PostScript, care a fost un precursor al formatului PDF. Prin urmare, conversia de la formatul PS la PDF este una destul de naturala.

Noi folosim pentru printarea in PDF, si suntem foarte multumiti, aplicatia CutePDF care poate fi descarcata de la adresa: http://www.cutepdf.com/products/cutepdf/writer.asp
Atentie la instalare, sunt doua programe care trebuiesc salvate si rulate, un convertor de la PS la PDF si aplicatia CutePDF.

Revisal 2.4.0

Scris pe 04/08/2011 de admin

Versiunea 2.4.0 a Revisalului este cantecul de lebada al generatiei 2.06 si se obtine dupa patch 206.007. De la 01.08.2011 ar fi trebuit sa fie in vigoare o versiune noua de Revisal, care, conform HG 500 / 2011 sa includa si detalii despre salarizare, suspendari de contracte, si altele. La aceasta data (04.08.2011) noua versiune, numerotata 5.0, este inca in teste, ea putand fi downloadata pentru evaluare de pe site-ul ITM.

Sa revenim insa la procedura de instalare a versiunii 2.4.0 a Revisal-ului. Pentru a o obtine trebuie sa instalati in ordine versiunea de program 2.0.6 si 5 modificari ale programului (patch-uri), si anume:

Pasul 1. Instalati versiunea 2.0.6 din 16.01.2007, Revisal 2.0.6. Daca aveti probleme legate de lipsa componentei MDAC, instalati versiunea care o contine Revisal 2.0.6+MDAC

Pasul 2. Daca aveti date in versiunea anterioara a aplicatiei, Revisal 1.0.0, pe care doriti sa le pastrati, acum e momentul sa le importati folosind optiunea Fisier/Preluare…

Pasul 3. Instalati modificarea 206.003 din 29.03.2008, Patch Revisal 206.003, care actualizeaza nomenclatorul CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala)

Pasul 4. Instalati modificarea 206.004 din 09.06.2009, Patch Revisal 206.004, care actualizeaza nomenclatorul COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania). Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.1.0.

Pasul 5. Instalati modificarea 206.005 din 05.02.2010, Patch Revisal 206.005, care actualizeaza din nou nomenclatorul COR. Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.2.0.

Pasul 6. Instalati modificarea 206.006 din 07.09.2010, Patch Revisal 206.006, care actualizeaza nomenclatorul COR. Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.3.0.

Pasul 7. Instalati modificarea 206.007 din 01.08.2011, Patch Revisal 206.007, care actualizeaza nomenclatorul COR. Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.4.0.

Contract Individual de Munca – model cadru

Scris pe 16/06/2011 de admin

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a modificat recent modelul cadru al Contractului Individual de Munca, prin Ordinul 1616 din 02.06.2011, publicat in MO 415 din 14.06.2011. Modificarea armonizeaza modelul cadru cu modificarile introduse recent in Codul Muncii, si pune capat unor “framantari” in randul persoanelor ce se ocupa cu intocmirea contractelor de munca cu privire la ce ar trebui sa contina un CIM dupa 31.04.2011.

Modelul cadru al CIM a fost introdus in 2003, prin Ordinul 64 / 28.02.2003 si modificat imediat prin Ordinul 76 / 11.03.2011. Conform ordinului 64, contractul individual de muncă încheiat între angajator şi salariat trebuie sa cuprinda în mod obligatoriu elementele prevăzute în modelul-cadru, insa se pot adauga si clauze specifice prin negocierea dintre parti.

Gasiti aici un model de CIM, modificat conform Ordinului 1616.

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ

încheiat şi înregistrat sub nr. …….. / ……………… în registrul general de evidenţă a salariaţilor

A. Părţile contractului
Angajator – persoana juridică/fizică ………………………………, cu sediul/domiciliul în ………………………………………………….., înregistrată la registrul comerţului/autoritaţile administraţiei publice din ……………………… sub nr. ……………………., cod fiscal ………………., telefon ………………., reprezentată legal prin ………………………, în calitate de …………………..,
şi
salariatul/salariata – domnul/doamna …………………………, domiciliat/domiciliată în localitatea ………….., str. ……., nr. ……….., judeţul ………, posesor/posesoare al/a buletinului/cărtii de identitate/paşaportului seria …… nr. …………, eliberat/eliberată de ………………, la data de ………………., CNP ………………….., autorizaţie de
muncă/permis de şedere în scop de muncă seria ……. nr. ……. din data ………………,
am încheiat prezentul contract individual de muncă în următoarele condiţii asupra cărora am convenit:

B. Obiectul contractului: ………………………………………………………………………….

C. Durata contractului:
a) nedeterminată, salariatul/salariata ……………………………………… urmând sa înceapă activitatea la data de …………………..;
b) determinată, de ………….. luni, pe perioada cuprinsă între data de …………… şi data de ………………………/pe perioada suspendării contractului individual de muncă al titularului de post.

D. Locul de munca
1. Activitatea se desfăşoară la (secţie/atelier/birou/serviciu/ compartiment etc.) …….. …….. ……… din sediul social/punctul de lucru/alt loc de muncă organizat al angajatorului …………………..
2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul va desfasura activitatea astfel: …………..

E. Felul muncii
Funcţia/meseria ……………………………… conform Clasificării ocupaţiilor din Romania

F. Atribuţiile postului
Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă.

F1. Criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului: …….. ……………. …………….
……………. ……………. …………….

G. Condiţii de munca:
1. Activitatea se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991.
2. Activitatea prestată se desfăsoară în condiţii normale/deosebite/speciale de muncă, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările si completările ulterioare.

H. Durata muncii
1. O norma întreagă, durata timpului de lucru fiind de ………. ore/zi, …………… ore/săptamână.
a) Repartizarea programului de lucru se face după cum urmează: ………… ore zi (ore zi/ore noapte/inegal).
b) Programul de lucru se poate modifica în condiţiile regulamentului intern/contractului colectiv de munca aplicabil.
2. O fracţiune de normă de …… ore/zi, ore/săptămână …….;
a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmează: ……………… (ore zi/ore noapte).
b) Programul de lucru se poate modifica în condiţiile regulamentului intern/contractului colectiv de muncă aplicabil.
c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau înlăturării consecinţelor acestora.

I. Concediul
Durata concediului anual de odihnă este de ………. zile lucratoare, în raport cu durata muncii (normă întreagă, fracţiune de normă).
De asemenea, beneficiază de un concediu suplimentar de ……………….. .

J. Salariul:
1. Salariul de bază lunar brut: …………. lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ……………………….;
b) indemnizaţii ………………..;
b1) prestaţii suplimentare în bani …….;
b2) modalitatea prestaţiilor suplimentare în natură ………..;
c) alte adaosuri ………………..;
3. Orele suplimentare prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele în care nu se lucrează ori în zilele de sărbători legale se compensează cu ore libere plătite sau se plătesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de muncă aplicabil sau Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
4. Data/datele la care se plăteşte salariul este/sunt …………

K. Drepturi şi obligaţii ale părţilor privind securitatea şi sănătatea în muncă:
a) echipament individual de protecţie ………………………………………….;
b) echipament individual de lucru ……………………………………;
c) materiale igienico-sanitare ………………………………..;
d) alimentaţie de protecţie ……………………………………;
e) alte drepturi şi obligaţii privind sănătatea şi securitatea în muncă ……………………………………

L. Alte clauze:
a) perioada de proba este de ……….. zile calendaristice; …….. ……………. ……………. …………….
b) perioada de preaviz în cazul concedierii este de ………. zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii sau contractului colectiv de muncă;
c) perioada de preaviz în cazul demisiei este de ………… zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003, republicată sau contractului colectiv de muncă;
d) în cazul în care salariatul urmează să-şi desfăşoare activitatea în străinătate, informaţiile prevăzute la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii se vor regăsi şi în contractul individual de muncă;
e) alte clauze.

M. Drepturi şi obligaţii generale ale părţilor
1. Salariatul are, în principal, următoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusă;
b) dreptul la repaus zilnic şi săptămânal;
c) dreptul la concediu de odihnă anual;
d) dreptul la egalitate de şanse şi de tratament;
e) dreptul la securitate şi sănătate în muncă;
f) dreptul la acces la formare profesională.
2. Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului;
b) obligaţia de a respecta disciplina muncii;
c) obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu;
d) obligaţia de a respecta măsurile de securitate şi sănătate a muncii în unitate;
e) obligaţia de a respecta secretul de serviciu.
3. Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
b) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
c) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern.
d) să stabilească obiectivele de performanţă individuală ale salariatului;
4. Angajatorului în revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă, anterior începerii activităţii;
a1) să acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de muncă, din contractul colectiv de muncă aplicabil si din lege;
b) să asigure permanent condiţiile tehnice şi organizatorice avute în vedere la elaborarea normelor de muncă şi condiţiile corespunzătoare de muncă;
c) să informeze salariatul asupra condiţiilor de muncă şi asupra elementelor care privesc desfăşurarea relaţiilor de muncă;
d) să elibereze, la cerere, un document care să ateste calitatea de salariat a solicitantului, respectiv activitatea desfăsurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie si specialitate;
e) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale salariatului.

N. Dispozitii finale
Prevederile prezentului contract individual de muncă se completează cu dispoziţiile Legii
nr. 53/2003 – Codul muncii şi ale contractului colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivelul
angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/naţional, înregistrat sub nr. ………………. / ………………….. la Inspectoratul teritorial de muncă a judeţului/municipiului ……………………./ Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Orice modificare privind clauzele contractuale în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, conform dispoziţiilor legale, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.

Prezentul contract individual de muncă s-a încheiat în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

O. Conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea prezentului contract individual de muncă sunt soluţionate de instanţa judecătorească competentă material si teritorial, potrivit legii.

ANGAJATOR, SALARIAT,
………………………………………………….. Semnatura …………………………………….

REPREZENTANT LEGAL, Data ……………………………………………..
…………………………………………………..

Pe data de ………………. prezentul contract inceteaza in temeiul art. ………… din Legea nr. 53/2003 , republicată, in urma indeplinirii procedurii legale.

ANGAJATOR,
……………………

Radio online

Scris pe 02/06/2011 de admin

Ce mai ascultam noi in timp ce muncim:

Smart FM – cand ne simtim destepti si totul ne iese cum trebuie

Rock FM – cand avem lucrari de terminat repede si nu ne permitem sa dormim pe noi

Magic FM – cand avem nevoie de un pic de magie ca sa o scoatem la capat :D

Europa FM – cand facem declaratia 390 – VIES

… de completat …

PS: Cu acest articol inauguram si categoria “Personal” in care nu stiam ce am putea scrie in cadrul unui blog de contabilitate. Ei bine, va fi despre abordarea noastra, personala, asupra muncii, afacerilor.

Revisal 2.3.0

Scris pe 31/03/2011 de admin

Daca tot am vorbit de versiunea initiala a programului Revisal, sa descriu si cum se poate instala versiunea curenta si anume 2.3.0 (dupa patch 206.006)

Pentru a o obtine trebuie sa instalati in ordine versiunea de program 2.0.6 si 3 modificari ale programului (patch-uri), si anume:

Pasul 1. Instalati versiunea 2.0.6 din 16.01.2007, Revisal 2.0.6. Daca aveti probleme legate de lipsa componentei MDAC, instalati versiunea care o contine Revisal 2.0.6+MDAC

Pasul 2. Daca aveti date in versiunea anterioara a aplicatiei, Revisal 1.0.0, pe care doriti sa le pastrati, acum e momentul sa le importati folosind optiunea Fisier/Preluare…

Pasul 3. Instalati modificarea 206.003 din 29.03.2008, Patch Revisal 206.003, care actualizeaza nomenclatorul CAEN (Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala)

Pasul 4. Instalati modificarea 206.004 din 09.06.2009, Patch Revisal 206.004, care actualizeaza nomenclatorul COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania). Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.1.0.

Pasul 5. Instalati modificarea 206.005 din 05.02.2010, Patch Revisal 206.005, care actualizeaza din nou nomenclatorul COR. Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.2.0.

Pasul 6. Instalati modificarea 206.006 din 07.09.2010, Patch Revisal 206.006, care actualizeaza nomenclatorul COR. Se obtine aplicatia Revisal versiunea 2.3.0.