Declaratie adaos comercial

Motto: … gen, daca tot stateam degeaba

De cateva zile s-a creat o panica in randul contabililor si a unora dintre intreprinzatori (aia mai informati). Cica trebuie depusa o declaratie de catre firmele care au activitati de comert, cu privire la adaosurile comerciale si a comisioanelor practicate. Totul a pornit de la republicarea legii nr. 12 din 1990, in MO nr. 291, din 5 mai 2009. Iata maretul text de lege:

Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite – republicata la 5.05.2009


Art. 1. — Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:

f) nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision;

….

Art. 2. — (1) Constituie contraventii faptele prevazute la art. 1 lit. a) — k) si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:

e) faptele prevazute la lit. c) si f), in cazul in care au fost savarsite de persoane juridice, cu amenda de la 3.000 lei la 18.000 lei;

(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre functionarii din aparatul de specialitate al primarului, organele Garzii Financiare, organele controlului financiar si de personalul Politiei Romane, Jandarmeriei Romane si Politiei de Frontiera Romane.

Si acum sa vedem cum au interpretat unii gresit republicarea acestei legi:

  • trebuie depusa declaratia pentru toate firmele, atat pentru comert cat si pentru servicii
  • trebuie depusa declaratia pana cel tarziu 31 Mai 2009 sau 5 Iunie 2009
  • trebuie depusa declaratia la administratie si la primarie

Interpretand strict textul legii, eu am inteles asa:

  • trebuie depusa declaratia doar pentru comert in ce priveste adaosul comercial si pentru servicii in ce priveste comisionul, acolo unde este cazul. Daca ar fi sa luam in considerare sintagma “protejarea populatiei” din titlul legii, as zice chiar numai comert cu amanuntul. Pentru servicii, conceptul de adaos comercial nu are sens. Are insa sens conceptul de comision, cum ar fi in cazul agentiilor de turism sau al agentiilor imobiliare.
  • trebuie depusa declaratia “inainte de aplicarea” adaosurilor comerciale, adica inainte de activitatea de comert propriu-zisa. Termenele de 31 Mai sau 5 Iunie (30 de zile de la republicare) nu au nici un sens, legea a fost in vigoare mereu, republicarea ei nu o face mai mult sau mai putin valida.
  • trebuie depusa declaratia la Administratia Financiara, adica “organele fiscale”

Ce am facut noi pentru clientii nostri? Ei bine, cum nu suntem juristi si nici nu avem timp de discutii interminabile pe marginea legii cu reprezentantii Garzii Financiare, am depus declaratia la AFP de sector pentru clientii care desfasoare activitati de comert (atat en-detail, cat si en-gros), stand la cozile starnite  de panica generala. Binenteles ca cei de la AFP nu stiau detalii despre declaratia asta, citez “Nu stiu, eu doar inregistrez declaratia.”

Sunt de acord ca e o lege aberanta, de acum aproape doua decenii, si o declaratie depusa la AFP nu protejeaza in nici un fel “populatia impotriva comertului ilicit”, insa cum la un control al Garzii Financiare asemenea chichite sunt cireasa de pe tort, am facut-o si pe asta. Ce mai e o declaratie la sutele de declaratii pe care le depunem.

Gasiti aici un model pentru aceasta declaratie.

Nu sunt permise comentariile.