Declaratie ONPCSB

O alta declaratie despre care multi nu stiu ca trebuie depusa este declaratia catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor), prevazuta de legea nr. 656 / 2002, articolul 14 alineatul 1.

Declaratia are ca scop desemnarea unei persoane cu responsabilitati in ce priveste combaterea si prevenirea spalarii banilor, adica o persoana care sa raporteze catre ONPCSB tranzactiile  suspecte, precum si tranzactiile in numerar care depasesc suma de 15.000 EUR. Tranzactiile in numerar pot fi in una sau mai multe operatiuni legate, adica doua plati cash catre acelasi furnizor in zile diferite care impreuna depasesc 15.000 EUR, se califica pentru a fi declarate catre ONPCSB. Sunt incluse in obligatiile de raportare si imprumuturile catre firma realizate de asociati sau administratori.

Revenind la declaratia initiala, ea trebuie depusa la sediul ONPCSB din Str. ION FLORESCU Nr. 1, Sector 3, Bucuresti (in spatele Spitalul Coltea) sau trimisa prin fax, sau posta cu confirmare de primire. Legea nu prevede un termen de depunere a declaratiei, insa nedepunerea ei reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 RON la 50.000 RON (articolul 22 alineatul 1 litera b).

Gasiti un model de declaratie aici.

Mai multe detalii gasiti pe pagina de legislatie a ONPSCB. Din pacate, desi ordonanta de modificare din 2008 prevedea republicarea legii, actualizata cu toate modificarile, pana acum nu s-a intamplat acest lucru.

Nu sunt permise comentariile.