Scanarea cartilor de munca

Update 23.09.2010: Articolul nu mai este de actualitate. Procedura de predare pentru scanare a cartilor de munca la Casele de Pensii este descrisa aici.

Prin Hotararea nr 1768/2005, guvernul a hotarat crearea unei arhive electronice cuprinzand scanarile carnetelor de munca (carti de munca) deschise inainte de data de 01.04.2001, in scopul de a prelua datele referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizate in sistemul public de pensii, precum si a veniturilor salariale aferente.

Se presupune ca datele necesare calcularii pensiilor de dupa data de 01.04.2001 au fost colectate prin sistemul de declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pe scurt “declaratii CASS”, depuse de catre angajatori lunar.

Scanarea cartilor de munca se face de catre Casele de Pensii, dupa colectarea cartilor de munca de la detinatori. Detinatorii pot fi Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM) sau firmele in cazul in care isi gestioneaza singure carnetele de munca sau in cazul ca au imprumutat temporar carnetele de la ITM. In cazul in care aveti cartile de munca la firma, nu au fost scanate si contin stagii de cotizare anterioare datei de 01 Aprilie 2001, atunci trebuie sa predati carnetele de munca la ITM pentru a fi date mai departe la Casa de Pensii pentru scanare.

Circuitul cartii de munca ar fi cam asa:
Firma -> ITM -> Casa de Pensii -> subcontractor scanare -> Casa de Pensii -> ITM -> Firma.

Data limita pentru predarea catre ITM a carnetelor de munca a fost initial stabilita a fi 30 noiembrie 2008. Ulterior, cand data limita se apropia cu repeziciune si obiectivul nu era realizat, data limita a fost mutata la 30 noiembrie 2009 (H.G. nr. 1413/2008).

Pentru depunerea cartii de munca la ITM pentru scanare aveti nevoie de urmatoarele:
- carnetul de munca
- copie BI/CI (puteti capsa copia CI decupata pe fata interioara a primei coperti)
- proces verbal de predare\primire a CM (2-4 exemplare, descarcati model de aici)

Numarul de exemplare necesare pentru procesul verbal de predare\primire depinde de inspectorul ITM la care nimeriti. Mi s-a intamplat sa mi se zica ca nu e necesar, ca il scriu ei, dar si ca e nevoie de 4 exemplare, unul pentru firma, unul pentru ITM, unul pentru Casa de Pensii si unul pentru nu-mai-stiu-cine. :) Cel mai bine e sa mergeti pregatiti.

Atentie, sunt prevazute si amenzi intre 1.500 si 5.000 de lei pentru nerespectarea acestei obligatii de catre firme.

Dupa scanare, cartile de munca vor avea in plus:
- un sticker continand un cod de bare si codul numeric personal (CNP)
sticker scanare carte de munca

- o stampila indicand faptul ca a fost prelucrata conform HG1768/2005
stampila scanare carte de munca

Update 30.11.2009: Prin HG nr. 1456/2009 termenul limita de predare a carnetelor de munca pentru scanare a fost prelungit pana la 30 septembrie 2010.

Update 30.06.2010: La ITM Bucuresti nu se mai primesc carti de munca pentru scanat (cel putin asa zic afisele lipite peste tot). Cartile de munca se depun direct la Casa Teritoriala de Pensii, in cazul Bucurestiului la etaj 6, camera 64, de luni pana joi intre orele 8:00-13:00. Trebuie sa aveti: cartea de munca, copie CI a titularului (de preferinta decupata si capsata pe prima coperta a CM) si CI al reprezentantului care depune cartea de munca. Se va intocmi pe loc un proces verbal de predare-primire si CM o veti putea recupera in 30 de zile.

Update 14.07.2010: Casa Teritoriala de Pensii Bucuresti a inceput sa trimita scrisori tuturor firmelor (poate doar cele cu angajati) in care ii informeaza de faptul ca trebuiesc predate cartile de munca spre scanare. Nu va speriati, nu sunteti vizati direct, ci doar vor sa se asigure ca toata lumea e la curent cu termenul limita de scanare si amenzile aferente. Verificati inca o data daca toate cartile de munca care contin date dinainte de 01.04.2001 sunt scanate (au atat stampila cat si stickerul) si daca mai gasiti ramasite, depuneti-le direct la Casa de Pensii. Pentru firmele cu multe carti de munca de predat, CNPAS pune la dispozitie un program ce ajuta la intocmirea proceselor verbale de predare-primire. Programul poate fi downloadat de pe site-ul lor.

Update 23.09.2010: Se pare ca scanarea CM este compusa din doua procese distincte: “prelucrare” si “scanare si arhivare”. Detalii aici.

11 comentarii to “Scanarea cartilor de munca”

  1. Andy says:

    Buna ziua.

    As avea o intrebare. Mama mea este plecata din tara iar cartea ei de munca este acasa. As dorii sa o depun eu in locul ei. Am nevoie de imputernicire de la ea? Legalizata la notar? Sau doar ajung actele mele ca sa dovedesc ca sunt fica ei?

    Va multumesc.

  2. admin says:

    In cazul persoanelor titulare ale cartii de munca, care au in pastrare propria carte de munca, acestea se depun spre scanare direct la Casa Teritoriala de Pensii. Procedura de preluare, scanare si restituire a acestora este descrisa in Ordinul nr.207 din 14 martie 2007 (http://www.cnpas.org/content/cnpas/others/legislation/19aprilie2007/ordin207.pdf). Acest ordin prevede si posibilitatea ca, carnetele de munca sa fie depuse de “reprezentanti ai titularului” insa nu precizeaza actele doveditoare pentru aceasta calitate. Presupun ca fiind fiica ei va incadrati. Mergeti la casa de pensii si intrebati direct. In cel mai rau caz mama dumneavoastra poate sa va faca o imputernicire (simpla) si sa v-o trimita prin fax. Cartile de munca se restituie prin posta cu confirmare de primire sau direct la casa de pensii in baza unui proces verbal de predare-primire.

  3. Rox says:

    La ITM ? In alt articol am gasit textul urmator “Cartile de munca trebuie predate personal la casele de pensii teritoriale de pe raza localitatii unde ati lucrat ultima data. Daca nu aveti drum in Romania, puteti imputernici pe cineva sa o faca in locul dvs, iar in acest caz depunerea cartii se face la casa teritoriala de pensii de pe raza domiciliului persoanei imputernicite. Scanarea cartilor de munca este gratuita si se poate face de pe o zi pe alta sau in cateva zile, in functie de posibilitatile tehnice ale fiecarui centru teritorial in parte.”
    Nu mai inteleg nimic si oricum am aflat abia astazi de la niste pensionari care vorbeau in tramcai ??? Nu am auzit pe la TV din timp sau vreun comunicat din partea vreunui minister ! Unde o duc pana la urma ????

  4. Rox says:

    Aaa, am citit mai cu atentie. Numai cele emise dupa 2001 merg la ITM. Scuze !

  5. admin says:

    Articolul nu mai este de actualitate. Pentru scanare cartile se depun la Casa de Pensii, si intr-adevar doar cele care contin perioade de lucru de dinainte de 01.04.2001, excluzand pensionarii.

    Pentru mai multe detalii vedeti articolul: http://contabilsector6.ro/blog/index.php/2010/09/prelucrarea-scanarii-sau-scanarea-prelucrarii/

  6. Alexandra says:

    Buna ziua!
    Am fost plecata din tara timp de 3 ani. Carnetul meu de munca nu a fost scanat. Ce mai pot face acum su cui ma pot adresa?
    Va multumesc!

  7. admin says:

    Incercati la casa de pensii de care apartineti. In principiu procesul de scanare s-a incheiat si nu se mai primesc carti de munca pentru scanare decat cu amenda, insa poate gasiti intelegere.

  8. Ionescu Calin Matei says:

    Am cartea de munca scanata la firma unde lucrez conform legii la pensionare ,deoarece am pierdut-oin anul 2013 trebuie sa o depun in original la Casa de pensii? Deoarece am pierdut-o.

  9. Marcela says:

    Sunt angajata a unui SRL si am avut Cartea de Munca la mine, la angajat. Cartea de munca e incheiata in data de 01.01.2011. Nu este scanata la Casa de Pensii si nu reusesc nicicum sa aflu cand este un nou termen de scanare. Ma puteti ajuta, va rog frumos?
    Multumiri anticipate

  10. steluta zulum says:

    va rog sa – mi raspundeti
    am cartea de munca acasa am lucrat in sectorul 5 la o firma care nu mai exista
    deci nu este incheiata semnata si stampilata
    unde trebuie sa o depun
    nu am depus-o ptr, ca eu lucrez in strainatate
    multumesc

  11. admin says:

    Trebuie sa va adresati Casei de pensii de care apartineti si sa vedeti daca au vreo procedura de primire pentru scanare a acestor carti de munca.