Snuruirea, numerotarea si sigilarea registrelor

Unele din registrele obligatorii ce trebuie achizitionate de firme sau de PFA, trebuiesc snuruite, numerotate si sigilate, asigurand astfel organele de control ca de la achizitionarea lor si pana la momentul controlului nu au fost modificate prin eliminarea sau inlocuirea de pagini. Amuzant, stiu. :)

Cum nu am auzit de firme care sa ofere servicii de snuruire, va voi prezenta mai jos metoda de a face acest lucru “in house”.

Pasul 1: Cu o bormasina se dau doua gauri in cotorul registrului. Se poate folosi un burghiu de metal sau lemn, de diametru 2,5-3 mm, la o viteza redusa si fara optiunea de percutie.

Pasul 2: Se introduce o sfoara prin cele doua gauri dinspre fata spre spate.

Pasul 3: Pe partea din spate se face un nod celor doua capete de sfoara.

Pasul 4: Se “sigileaza” capetele sforii prin lipirea unei bucati de hartie deasupra lor. Se stampileaza si semneaza aceasta bucata de hartie astfel incat o parte din stampila sa fie pe hartie si cealalta pe registru si se scrie pe bucata de hartie cate pagini are registrul.

Mai jos gasiti o ilustrare a acestui mic ghid. Succes!
Snuruire registre

6 comentarii to “Snuruirea, numerotarea si sigilarea registrelor”

  1. Izabela says:

    Intrebarea mea este ce stampila trebuie, nu este nevoie de stampila de la Finante?
    “Pasul 4: Se “sigileaza” capetele sforii prin lipirea unei bucati de hartie deasupra lor. Se stampileaza si semneaza aceasta bucata de hartie”
    Eu deja m-am apucat sa scriu in REF si Reg.Jurnal de un an jumatate, fara sa-mi dau seama ca n-au fost snuruite si sigilate. Sunt pasibila de amenda :) ?
    Va multumesc!

  2. admin says:

    Folositi stampila firmei. Nu sunteti pasibila de amenda, intrucat aceste registre nu trebuiesc vizate la Administratia Financiara. Singurele pentru care e necesara vizarea sunt cele de PFA: Registul Inventar si Registrul Jurnal Incasari si Plati. Vezi si articolul Registre Obligatorii: http://contabilsector6.ro/blog/index.php/2009/07/registre-obligatorii/

  3. mihai says:

    Salut, vreau sa stiu si eu cum numerotez registrul de evidenta fiscala. La registrul unic de control a fost usor intrucat se numerotau paginile si era cate un locas special in dreapta sus si pe o pagina si pe alta.
    Registrul de evidenta fiscala are doar pe o pagina si scrie fila. Logic ar fi sa numerotez doar fila 1,2,3 etc dar cineva mi-a zis ca trebuie sa numerotez si pe o parte si pe cealalta. Cum fac?

  4. admin says:

    Salut Mihai,
    intr-adevar Registrul de Evidenta Fiscala e redactat gresit. Pe fiecare din cele doua pagini ale aceleiasi file e trecuta in partea de jos mentiunea “fila …” Conform DEX98 si NODEX 2002, “FÍLĂ, file, s. f. Fiecare dintre foile care alcătuiesc un caiet, o carte etc. formată din două pagini; p. ext. pagină.” Prin urmare, ca sa fie corect REF ar fi trebuit sa contina mentiunea “fila …” doar pe o singura pagina a fiecarei file sau mentiunea “pagina …” pe fiecare pagina.

    Scopul numerotarii este ca cei de la ANAF sa vada ca nu au fost indepartate file din registru. Daca numerotati pagini sau file este mai putin important. Prin urmare aveti doua optiuni:
    - numerotati filele registrului (deci doar pe o parte a filei) si la snuruire scrieti “prezentul registru contine 100 de file”
    - numerotati paginile registrului (deci pe ambele pagini ale filei) si la snuruire scrieti “prezentul registru contine 200 de pagini”

  5. Horia says:

    In legea cu Registrul Unic de Control scrie ca acesta trebuie sa fie sigilat. Acest lucru inseamna ca pot lipi o hartie fara sa mai fac snuruirea, sau nu exista sigilare fara snuruire?

    Multumesc

  6. Claudiu says:

    Scopul sigilarii si a numerotarii este de a asigura integritatea registrului, deci faptul ca nu au fost scoase sau inlocuite pagini din acesta. Daca doar lipirea unei hartii asigura acest lucru atunci e ok, dar eu nu vad cum ar putea.