Concediere pe motive disciplinare

Aveti un angajat care lipseste nemotivat de la serviciu? Sau unul care are un comportament nepotrivit fata de colegi sau clienti? Daca v-ati intrebat cum faceti sa il dati afara, aveti mai jos raspunsul. E o procedura complicata si de durata, dar e posibila.

Codul Muncii prevede la articolul 61 litera a), concedierea pentru abateri grave sau repetate:

Codul Muncii (Legea nr. 53/24.01.2003)ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului în urmatoarele situatii:
a) în cazul în care salariatul a savârsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;

Gasiti aici toate prevederile legale din Codul Muncii si din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru 2007-2010.

Pasii sunt urmatorii:

Pasul 1: Suspendarea CIM - Se dispune suspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile ca urmare a neprezentarii la serviciu conform CIM, sau a altor abateri grave. Decizia poate face referinta la incalcarea Regulamentul Intern sau a contractului individual sau colectiv de munca. Atentie, Regulamentul Intern trebuie sa fi fost semnat de angajatul in cauza pentru a putea fi folosit ca baza pentru abatere. Gasiti model de decizie aici.

Decizia de suspendare trebuie inregistrata la ITM in termen de 5 zile de la data deciziei. Luati in considerare faptul ca Vinerea nu este program cu publicul.

Pasul 2: Inceperea cercetarii disciplinare – Se initiaza cercetarea disciplinara prin numirea unui angajat din unitate imputernicit in acest sens. In Contractul colectiv se vorbeste de o “comisie de cercetare disciplinara”, deci ati putea sa mai numiti si 1-2 membri ai comisiei in afara de imputernicit. Gasiti model de imputernicire aici.

Pasul 3: Instiintarea angajatului – Se instiinteaza salariatul asupra suspendarii contractului de munca si a cercetarii disciplinare de catre imputernicit. In acelasi timp este convocat la o anumita data si ora. Daca trimiteti convocarea prin posta trebuie sa o trimiteti cu confirmare de primire sau mai bine cu plic cu valoare declarata. La plic cu valoare declarata cineva de la posta se uita in plic si confirma ca i-ati trimis ceea ce scrie pe confirmarea de primire. Notificarea trebuie facuta cu cel putin 5 zile inainte de desfasurarea cercetarii scazand timpul de trimitere prin posta. Trebuie sa folositi adresa comunicata de angajat prin contractul de munca sau alta notificare oficiala. Daca se intoarce scrisoarea ca neprimita si adresa a fost buna, aveti dreptul sa incetati contractul fara a mai efectua cercetarea disciplinara. Daca vine la serviciu puteti sa-i inmanati notificarea direct, binenteles pastrandu-va si dvs o copie semnata de el. Gasiti model de instiintare aici.

Pasul 4: Cercetarea disciplinara – La data si ora si in locul comunicate angajatului se desfasoara cercetarea disciplinara. Daca e prezent si angajatul i se comunica abaterile disciplinare grave si consecintele acestora. Se iau marturii, scrise si semnate, de la ceilalti angajati cu privire la fapta ce o constituie abaterea disciplinara, si se intocmeste referatul de cercetare disciplinara. Se propune o masura de sanctionare, cu toate trimiterile legale. Gasiti model de referat aici.

Pasul 5: Decizia de concediere – Se emite decizia de concediere, detaliind motivele concedierii si rezultatele cercetarii disciplinare. Nu se da nici un preaviz, se poate trece data deciziei, data cercetarii disciplinare. In termen de 5 zile de la data deciziei trebuie comunicata catre ITM si catre angajat (tot cu confirmare de primire). Gasiti model de decizie art. 61 lit. a) aici.

In termen de 30 de zile angajatul are dreptul sa conteste decizia la tribunalul de care apartine sediul social al firmei. Daca ceva in procedura de mai sus nu e respectat, are mari sanse sa castige, deci procedura trebuie respectata.

Decizia de concediere trebuie data in maxim 30 de zile de la data abaterii disciplinare grave.

Nu sunt permise comentariile.