Trecere la platitor de TVA prin depasirea pragului

Daca sunteti neplatitor de TVA si depasiti pragul minim 118.360 RON (35 mii EUR la cursul de la data aderarii), veti fi nevoiti sa incepeti procedurile pentru inregistrarea ca platitor de TVA. Aceasta se face in maxim 10 zile de la inceputul lunii urmatoare celei in care ati depasit pragul minim.

Aveti nevoie de urmatoarele documente:
1. cerere in 2 exemplare (formular cod MFP 14.13.04.02/b, gasiti model aici)
2. declaratie 010 pentru modificare vectorului fiscal (formular cod MFP 14.13.01.10.11/1, gasiti model aici) – se va bifa doar data de inregistrare ca platitor de TVA si perioada de plata a acestuia, care este 1 a lunii urmatoare depunerii acestui dosar
3. balanta sintetica la sfarsitul lunii in care ati depasit pragul minim
4. balantele si bilanturile la 31 Decembrie pe ultimii 3 ani dinainte de depasirea pragului – in original
5. copii dupa balantele si bilanturile pe ultimii 3 ani (la bilanturi e necesara copie dupa prima pagina, unde se vede stampila administratiei si pagina cu cifra de afaceri)
6. delegatie imputernicit si copie CI a acestuia
7. dosar cu sina in care se pun toate documentele, mai putin cele originale

Certificatul de platitor de TVA se ridica in termen de 5 zile de la depunerea dosarului, iar firma devine platitoare de TVA, deci emite facturi cu TVA, de la data de 1 a lunii urmatoare depunerii acestui dosar. De exemplu, daca pragul s-a depasit in luna Decembrie 2009, dosarul se depune pana pe 10 Ianuarie 2010 si sunteti platitor de TVA incepand cu 1 Februarie 2010.

un comentariu to “Trecere la platitor de TVA prin depasirea pragului”

  1. george says:

    super realizat