Incepand cu declaratiile fiscale pentru luna Octombrie 2010, firmele mijlocii sunt obligate sa depuna declaratiile online, folosind website-ul www.e-guvernare.ro. Obligativitatea este introdusa de Ordinul ANAF nr. 2520/2010 publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 670 din 1 octombrie 2010.
De mentionat ca pentru firmele mari exista aceasta obligativitate dinainte, iar pentru firmele mici si micointreprinderi, se poate folosi aceasi procedura de depunere, desi nu este obligatorie.
Pentru depunerea declaratiilor este necesara obtinerea unui certificat calificat (numita si semnatura electronica) de la una din cele 3 firme autorizate pentru acest lucru in Romania. Certificatul calificat este valabil 1 an si poate fi prelungit contracost. Costul pentru emiterea certificatului calificat este cuprins, in acest moment, intre 47 EURO + TVA si 54 EURO + TVA. Costul prelungirii cu un an a valabilitatii unui certificat calificat este de 30 EURO + TVA.
Un cost suplimentar de 46 RON pe an este necesar pentru folosirea website-ului www.e-guvernare.ro.
Semnatura digitala trebuie achizitionata pe numele persoanei autorizate sa semneze declaratiile fiscale ale companiei (administrator, director general, director economic, etc). Pentru a obtine certificatul, persoana autorizata trebuie sa se prezinte personal la furnizor sau sa de-a o declaratie notariala care sa dovedeasca ca a luat cunostinta de termenii contractului si de conditiile de securitate privind semnatura digitala.
Detalii despre procedura de achizitie a unui certificat calificat gasiti pe site-urile celor trei furnizori de certificate calificate autorizati:
CERTSIGN SRL www.certsign.ro (47 EURO + TVA)
DIGISIGN SA www.digisign.ro (47 EURO + TVA)
TRANS SPED SRL www.transsped.ro (54 EURO + TVA)
Sa speram ca numarul acestori furnizori va creste si astfel pretul sa coboare la un nivel la care sa poata fi suportat de toti contribuabilii.
Potrivit site-ului www.e-guvernare.ro, declaratiile ce pot fi depuse prin intermediul acestuia sunt:
C.N.P.A.S (CASA NAŢIONALĂ DE PENSII ŞI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE)
1. Declaraţie privind obligaţiile de plată către bugetul asigurărilor sociale
A.N.O.F.M (AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ)
2. Declaraţie privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor pentru somaj
C.N.A.S (CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE)
3. Declaraţie privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
4. Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (100)
5. Declaraţie privind impozitul pe profit (101)
6. Decont privind taxa pe valoarea adaugată (300)
7. Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale (102)
8. Declaraţie privind accizele (103)
9. Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri (390)
Lipsesc din lista declaratiile 710, 394, bilantul anual si semestrial, ca sa le enumar doar pe cele mai uzuale. Nu am scapat deci de toate drumurile la AFP.