Impozit pe venitul microintreprinderii sau impozit pe profit?

3% din cifra de afaceri sau 16% din profit? Asta e intrebarea care e din nou de actualitate odata cu reintroducerea posibilitatii de impozitare pe venitul microintreprinderilor.

Raspunsul e in acelasi timp simplu si complicat.

E simplu ca printr-un calcul facil (regula de 3 simpla mai exact), putem afla ca daca firma noastra are o marja de profit mai mare de 18,75 %, atunci este mai avantajos sa platesti 3% din cifra de afaceri decat 16% din profit. Cu alte cuvinte, daca din 100 de lei incasati din vanzari, ne raman scazand toate cheltuielile 18,75 lei, 16% aplicat acestui profit, ne duce la un impozit de 3 lei, adica exact cat ar fi si impozitul pe venitul microintreprinderilor. Orice profit peste cei 18,75% este in avantajul nostru din punct de vedere al impozitarii.

De ce e si complicat raspunsul la intrebare? Pentru ca nu e intotdeauna usor sa prevezi care o sa fie marja de profit in anul urmator, cu atat mai putin in aceste vremuri tulburi in care piata este imprevizibila.

Ca linii generale, firmele de comert nu ar fi avantajate de impozitul pe venitul micro spre deosebire de cele de servicii care sunt avantajate.

La firmele de comert dezavantajul vine din faptul ca cifra de afaceri este incarcata foarte mult de valoarea de cumparare a produselor tranzactionate. Daca adaosul comercial nu este substantial, adaugand si cheltuielile aditionale valorii produsului (salarii, transport, administrative, chirii, etc) este destul de greu sa ajungi la o marja de profit mai mare de 18.75%.

La firmele de servicii, cheltuielile sunt mai mici, ele neincluzand de cele mai multe ori marfuri. Aici se face binenteles distinctia dintre a lucra cu materialul clientului sau nu. Spre exemplu, o firma care face mobilier, poate factura doar serviciul de executie a mobilierului folosind materiale cumparate de client (sau in numele clientului) sau poate trece si materialele prin firma, caz in care marja de profit va fi mai mica.

In afara de calculul financiar privitor la marja de profit, mai sunt si alte aspecte de luat in calcul. Spre exemplu, amortizarile unor mijloace fixe (utilaje, amenajari, etc) se calculeaza in mod obligatoriu dar nu sunt luate in calcul la impozitul pe venitul microintreprinderilor si se pierd in anii in care firma plateste acest tip de impozit. Alt lucru ce trebuie luat in calcul este situatia existenta a firmei la momentul curent. Daca firma a acumulat o pierdere in anii anteriori, pierderea se poate acoperi din profit (se scade din profitul impozabil) doar in cazul impozitului pe profit. In cazul trecerii la impozitului pe venitul microintreprinderilor, pierderea se “conserva” in conturi, putand fi acoperita din profit la revenirea la modul de impozitare pe profit, dar nu mai tarziu de 7 ani fiscali. Subliniez fiscali, pentru ca acesti 7 ani fiscali pot fi mai mici decat 7 ani calendaristici, anul 2010, spre exemplu, fiind format din 2 ani fiscali, unul cu impozit minim si altul fara.

Succes la calcule si multa inspiratie.

Nu sunt permise comentariile.