De la 01.01.2011 se reintroduce impozitul pe venitul microintreprinderilor, conform OUG 117/2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 891/30.12.2010.
Impozitul se calculeaza ca 3% din totalul veniturilor, din care se scad cateva tipuri de venituri, de exemplu veniturile din despagubiri de la societatile de asigurare. Singura cheltuiala deductibila, care se scade din baza impozabila, este cea cu achizitia caselor de marcat.
Conditiile pentru a deveni platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor:
- sa aiba de la 1 la 9 salariati
- au realizat venituri care nu depasesc 100.000 EURO
- nu realizeaza venituri din anumite tipuri de activitati (bancare, asigurare, piete de capital, jocuri de noroc, consultanta pentru afaceri si management)
- asociatii nu sunt statul, autoritatile locale sau firme cu peste 250 de angajati
Orice firma care indeplineste aceste conditii la 31 Decembrie a anului precedent, poate opta pentru aplicarea impozitului pe venitul microintreprinderilor pana la 31 Ianuarie a anului curent prin depunerea declaratiei 010, pentru modificarea vectorului fiscal. Varianta declaratiei 010 care include optiunile pentru microintreprinderi a fost introdusa prin OMFP 34/2011, si poate fi descarcata de aici. Fiecare firma are dreptul sa beneficieze o singura data de acest tip de impozit, deci daca a platit impozit pe venitul microintreprinderilor si a trecut la impozit pe profit, nu poate reveni. Acest lucru nu se aplica pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor, asa cum a fost reglementat inainte de 01.01.2010, acel impozit fiind reglementat de alt titlu din Codul Fiscal.
Firmele noi pot opta de la infiintare pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor cu conditia sa angajeze cel putin o persoana in 60 de zile de la infiintare.
Firmele care sunt platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor si nu mai indeplinesc conditiile, devin platitoare de impozit pe profit incepand cu 01 Ianuarie a anului urmator, cu exceptia depasirii cifrei de afaceri de 100.000 Euro, caz in care devine platitoare la data depasirii si se recalculeaza impozit pe profit de la inceputul anului curent.
Ca diferente fata de regimul de impozitare pe venitul microintreprinderilor reglementat inainte de 01.01.2010, avem:
- nu mai exista derogarea de a declara si plati contributiile pentru salarii la 3 luni
- conditia de „a nu avea venituri mai mari de 50% din consultanta pentru afaceri si management” a fost transformata in „a nu avea din consultanta pentru afaceri si management”
Cate linii ajutatoare pentru a alege intre impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilor, gasiti in articolul: Impozit pe venitul microintreprinderii sau impozit pe profit?