TVA 5% la achizitia de locuinte

Incepand 15 Decembrie 2008, prin OUG 200/2008, a fost introdusa cota speciala de TVA de 5% care se poate aplica livrarilor de locuinte noi.
Exista cateva criterii necesare pentru ca o livrare de locuinte sa poata fi taxata cu TVA 5%:

 • suprafata utila a apartamentului sa nu depaseasca 120 mp
 • pretul maxim de vanzare al apartamentului sa nu depaseasca 380.000 RON fara TVA
 • cumparatorul necasatorit, sau ambii soti in cazul familiilor, sa nu fi cumparat o alta locuinta beneficiind de taxa redusa de 5% (o declaratie notariala este necesara in acest sens)

Iata mai jos prevederile legale privitoare la taxa redusa de 5%:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 200/2008 din 04 decembrie 2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 04 decembrie 2008

7. La articolul 140, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1) cu urmatorul cuprins:
„(2^1) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;

d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”


Norme metodologice:
23. (9) Pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, vanzatorul poate aplica cota de TVA de 5% daca cumparatorul va prezenta o declaratie pe propria raspundere, autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile stabilite la art. 140 alin. (2^1) lit. c) pct. 1 si 2 din Codul fiscal, care va fi pastrata de vanzator pentru justificarea aplicarii cotei reduse de TVA de 5%. În vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru locuintele prevazute la art. 140 alin. (2^1) lit. c) din Codul fiscal, suprafata utila a locuintei, exclusiv anexele gospodaresti, si, dupa caz, a terenului pe care este construita trebuie sa fie inscrise in documentatia cadastrala anexata la actul de vanzare-cumparare incheiat in conditiile legii.

11 comentarii to “TVA 5% la achizitia de locuinte”

 1. VALENTINA says:

  In anul 2008 am cumparat o garsoniera de 37 mp in buc ,constructie noua si am beneficiat de 5% TVA. Acum doresc sa cumpar un apartament intrun bloc vechi prin” PROGRAMUL PRIMA CASA “,i-mi cer sa dau declaratie la banca ca nu am mai beneficiat de alt program(imprumut).DACA POATE CINEVA SA-MI DEA UN RASPUNS???

 2. admin says:

  Cota de TVA de 5% nu are legatura cu programul Prima Casa. Faptul ca avansul la PC este tot de 5% este doar o coincidenta, intentionata sau nu.

  Daca ati achizitionat o locuinta cu TVA 5% nu veti mai putea achizitiona inca una cu aceiasi cota de TVA, insa asta nu va impiedica sa luati Prima Casa (daca indepliniti conditiile), cu TVA 24% sau TVA 0%. Daca locuinta este intr-un bloc vechi, cel mai probabil o cumparati de la o persoana fizica cu TVA 0%.

 3. CIPRIANCU says:

  am vandut un apartament in 2010 si atunci cumparatorul nu mi-a dat declaratia pe proprei raspundere pentru cota de 5% tva. Acum mi-a venit de plata tva 19% mai are valoare o declaratie data acum?

 4. admin says:

  Nu inteleg cum “v-a venit de plata” 19% TVA. In mod normal dumneavoastra emiteti factura cu TVA 5%, avand ca dovada a indeplinirii conditiilor de facturare cu TVA 5%, declaratia pe proprie raspundere a cumparatorului. Daca a venit intre timp un control, a constatat ca nu aveti aceasta declaratie si v-a impus sa modificati TVA-ul din fatura la 19%, cred ca e prea tarziu sa mai faceti acea declaratie.

 5. Mariana says:

  Am cumparat de la dezvoltator un apartament 2 camere cu tva5 in anul 2010. Acum doresc sa l schimb , la acelasi dezvoltator cu un apartament cu 3 camere (100mp). Avind declaratia ptr tva 5 la acest dezvoltator, platesc tva de 5 la suta pe diferenta sau cum poate fi realizat acest schimb, fiind vorba de acelasi dezvoltator?

 6. topan liliana says:

  Buna ziua. Am si eu o intrebare apartament in stadiu semifinisat poate fi vandut de societate cu tva 5%?

 7. Nina says:

  Buna ziua,
  Doresc sa cumpar de la o firma o locuinta (apartament) care este construit mai demult, inainte de 1980. Se poate aplica cota de TVA redus de 5%?
  Multumesc.

 8. admin says:

  @topan liliana: Ordonanta spune ca “cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare”, deci depinde de ce intelegeti prin termenul “semifinistat”.

 9. admin says:

  @Nina: Depinde de unde a achizitionat firma apartamentul si regimul in care l-a achizitionat (cu sau fara TVA). In principiu, locuintele vechi sunt scutite de la plata TVA.

 10. admin says:

  @Mariana: Nu cred ca se mai poate aplica cota de TVA de 5%, intrucat ati achizitionat deja cu aceasta cota deci nu mai indepliniti conditiile.

 11. cata keul says:

  intentionez sa cumpar un ap. nou cu tva de 5%. cu rate de la dezvoltator pe cinci ani , intrebarea mea este ” ce garantie am eu ca peste cinci ani cand se va realiza efectiv contractul de vanzare cumparare aceasta lege va mai exista si nu voi fi obligat sa achit apartamentul la un alt nivel de tva cu mult mai mare?”multumesc .